Alla inlägg den 22 juni 2008

Av Helene - 22 juni 2008 13:18

Med hänvisning till mitt senaste inlägg; Kanske var det historien om Legenden, den Irländska Varghunden Gelert, som mamma Varghund berättade om för sina valpar. Än idag tvistar de lärde om huruvida denna historia är sann eller inte. Är det en "tale" eller finns det någon sanning med en viss överdrivenhet för att romantisiera historien?


Som den romantiker jag själv är stundtals väljer jag att återberätta historian så som den gjorts i många århundranden, sen får ni kloka läsare själva ta ställning till sanningshalten.


Once upon a time......;


År 1205 fick Prinsen av Norra Wales, Llewelyn the Great, en gåva av Kung John i form av en Irländsk Varghund. Llewelyn och Varghunden med namnet Gelert blev oerhört fästa vid varandra och dagligen vistades de ute i skog och mark där de tillsammans jagade.


Vid en jakt kom inte Gelert på inkallningen och Prins Llewelyn återvände hem på kvällen, mycket upprörd över Gelerts olydnad. Vid hemkomsten möttes han av Gelert som kom ut från hans sons barnkammare. Gelert var blodig runt munnen och pälsen täckt av blodstänk.


Prins Llewelyn rusade in i barnkammaren, bara för att finna sin sons vagga tom men med blodstänk och med golvet täckt av blod. Llewelyn rusade ut igen, drog sitt svärd och högg det i Gelert. Gelert gav ifrån sig ett skrik och ramlade ihop i en dödskamp. Med blicken fixerad vid sin husses gav han upp och dog.


Då hördes det från en liten närliggande kammare ljudet av barnskrik. Llewelyn rusade dit och fann sin son i tryggt förvar och oskadd. Llewelyn rusade tillbaka in i sonens barnkammare och under barnpigans säng fann han en död varg, ihjälbiten av Varghunden Gelert.


Som en vördnad över sin döda trofaste vän som hade räddat livet på hans son, lät Llewelyn resa ett gravkor där Gelert begravdes. Det sägs att från den dagen såg man aldrig Prins Llewelyn le igen.


Nedan; Gelerts grav. Huruvida denna grav är efterkonstruerad eller inte låter jag vara osagt. Jag vet inte. Vet du? Bifogar också en målning föreställande Prins Llewelyn the Great och Gelert när det går upp för Llewelyn att Gelert hade räddat hans son från vargens attack.





Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards