Alla inlägg den 11 januari 2010

Av Helene - 11 januari 2010 13:42

Cesky Terriern har fram tills nu, varit mer eller mindre en okänd ras för mig. Fann den lite av en slump då jag läste om Sealyhamterriern.


Si, det var så här med uppkomsten av Cesky Terrier;


Frantisek Horak (1909-1996) var en tjeckisk genetiker med stort intresse för hästar och hundar och då i första hand terrier. Han var under många år en av Tjeckiens ledande uppfödare av den skotska terriern. Han var själv en entusiastisk jägare och trots att hans uppskattning för den Skotska terriern var hög så ansåg han att den hade brister som jakthund. Horaks andra ras, Sealyhamterrier, förenade likaså fördelar med vad han uppfattade som betydande nackdelar för en jakthund. Någonstans mittemellan dessa två raser, försedd med de bästa exteriöra särdragen från var och en, fanns Horaks idealhund. År 1949 parade Horak två hundar, en Skotsk terriertik av egen uppfödning och en Sealyhamhane med engelskt påbrå.


År 1963 hade han etablerat en så pass karakteristisk stam hundar att de kunde godkännas som egen ras. Han döpte den till Cesky terrier för att hedra sitt hemland. Cesky terriern fick kort efter erkännandet närmast status som en av Tjeckiens nationalraser. I slutet av 60-talet kom den första ceskyn till Sverige och idag finns ca 300 individer i landet.


Och nu när man ser bilder av de tre raserna så blir det så tydligt;


  En skotsk terrier plus en


  Sealyhamterrier blir ju såklart en


  Cesky terrier!


Källa; Rasklubben för Cesky terrier samt http://www.cesky-terrier-club.co.uk/html/history.html


Ovido - Quiz & Flashcards