Alla inlägg den 19 januari 2010

Av Helene - 19 januari 2010 13:15

Har tillbringat förmiddagen i köket. Få saker ger mig sådan tillfredställe som att laga god och nyttig mat, gärna dubbla portioner (färdiga matlådor eller att frysa in får mig att gå ner i spagat). Idag har jag gjort 8 portioner av Chili con carne. En suverän rätt. Du kan äta den med ris och en sallad eller skippa riset och ha ett gott vitt bröd till istället. Ett annat tips är att äta rätten med majschips. Det finns så många recept på Chili con carne så det är bara att söka på nätet. Man kan själv välja hur stark man vill ha den, chillipulver är ju givet (färsk chili för den som gillar starkt) ett par droppar tabasco för extra hetta. Vita böner är det vanligaste men här finns möjlighet att byta ut dessa mot vilka bönor som helst; Kidneybönor, svarta bönor etc.



Lite av ett grundrecept men testa dig fram med olika kryddor och bönor.


Antal portioner: 8


Ingredienser

1,5 kg blandfärs
2 gula lökar, i klyftor
3 klyftor vitlök, hackade

1 röd paprika
1 tärning nötbuljong + 1 dl vatten
2 burkar krossade tomater med chili ā 500 g
1 msk chilipulver (kan bytas ut mot färsk chili)

1 tsk spiskummin
2 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 stora burkar vita bönor


Tillagning


1. Skala och hacka den gula löken samt vitlöken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Bryn löken i lite matfett på svag värme. Rör ner färsen och paprikan. Bryn alltsammans några minuter.
2. Lägg i resten av ingredienserna och kryddorna utom bönorna. Var försiktig med chilipeppar om grytan inte ska bli för stark. Koka grytan livligt utan lock ca 10 minuter. Rör om ofta. När det mesta av vätskan har kokat in, häll i bönorna och smaka av med salt och peppar.
3. Låt alltsammans bli genomvarmt. Servera valfritt med t ex ris, sallad, bröd, majs/tortillachips och en klick gräddfil. Gräddfilen är jättegod till om man valt en lite starkare variant på rätten.

Ovido - Quiz & Flashcards