Direktlänk till inlägg 6 november 2009

Mattips

Av Helene - 6 november 2009 14:16

För många år sedan köpte jag en kokbok med recept från Louisiana, USA, framförallt New Orleans och sk Cajunmat och det Creolska köket. Denna mat kännetecknas av kryddiga grytor där man blandar t ex korv, kyckling, kräftor och nötkött tillsammans med grönsaker i en och samma gryta. Maten är - till skillnad från mycket annan mat i USA - oerhört nyttig och dessutom smakrik samt ekonomisk att tillaga. Kokboken jag köpte var på engelska och mitt största problem var att omvandla vikt- och volymmåtten till decilter och gram. I övrigt är rätterna väldigt lätta att tillaga. Mitt tips idag är denna Cajungryta med kyckling och chorizokorv. Det är verkligen ett superbra recept då man oftast har de kryddor som krävs hemma, likaså den gula löken, vitlöken samt en burk krossade tomater. Det enda man behöver se till att föra upp på inköpslistan är därmed kycklingfilé, chorizokorvar samt grädde. Dessutom smakar  denna lite kryddiga gryta hur bra som helst efter en långpromenad i ett lite kyligt och rått novemberväder.


Cajungryta med kyckling och chorizo


Ingridienser (4 personer)

  • 600 g kycklingfilé
  • ½ dl kinesisk soja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 krm spiskummin
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 3 chorizo

Tillagning


1. Ansa och skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
2. Blanda kycklingbitarna med soja i en bunke. Låt kycklingbitarna ligga kvar i sojan medans du gör punkt 3-7.
3. Hacka lök och vitlök.

4. Stek löken mjuk i olja. Använd den gryta du ämnar laga hela rätten i, tex en järngryta.
5. Blanda kryddorna och låt dem fräsa med en stund.

6. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, farinsocker och vatten.

7. Smula i buljongtärning och koka upp.
8. Lägg i kycklingbitarna och koka på låg värme i 15 minuter.
9. Skiva och stek chorizon.
10. Lägg ner chorizon i grytan tillsammans med grädden.
11. Koka upp.


 Servera med kokt ris och ett gott vitt bröd.


(Tips! Du kan dryga ut grytan för fler portioner genom att tillsätta en burk vita bönor)


Nedan; New Orleans

 


 
 
Ingrid

Ingrid

6 november 2009 22:12

Jag älskar sk "soul food" och det creolska köket, underbar mat.
Vi äter ofta sådant, ditt recept låter urgott och ska prövas omgående!

http://igurt.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Helene

6 november 2009 23:14

Ja, gör det!

Jösses vad jag svettades över de där recepten med "utländska" vikt- och måttangivelser. Tur jag har M nu som är skolad i både "Metric och Imperial measurements". Så här låter det numera;

Jag - Maaaaark, how much is 16 ounces of water?
M - One deciliter
Jag - Thanks!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helene - 18 juni 2010 20:04

Hinner inte med bloggen just nu. Vacklar ur sängen i ottan, fixar mig inför arbetsdagen, sticker hemifrån vid 06.45 *piiip*. Äntrar kontoret, arbetar hårt och intensivt men med ett leende på läpparna. Vacklar hem vid 5-snåret, äter, roar mig med dive...

Av Helene - 6 juni 2010 13:53


Sköna söndag! Sambon är åter igen på kurs. Jag och yngsta sonen tog en promenad till affären. Jag lyssnade på musik via mobilen och tog några danssteg på vägen. Sonen låtsades som om han inte kände mig.    Skön och härlig har helgen verkligen va...

Av Helene - 28 maj 2010 18:44


Jag är fullständigt galen i brittisk och Irländsk film och tänkte tipsa om 5 filmer  som jag tycker att man ska se. Först ut och på plats 5 är filmen "Withnail & I" från 1987 med Richard E Grant och Paul McGann i huvudrollerna som de två arbetsl...

Av Helene - 15 maj 2010 14:58

Vilken vecka! Har drabbats av en inflammation i en ankel/vrist och har därför varit tvungen att plocka fram mina gamla kryck-käppar för att klara av att ta mig fram. Smärtan är olidlig och jag kan - trots käpparna - bara gå med små, små myrsteg. Det ...

Av Helene - 8 maj 2010 13:50

Oj vad dagarna ramlar på. Bloggen hinns inte med och lite trötter är jag allt av allt nytt men lycklig, glad och nöjd. I mitt tidigare inlägg skrev jag om lilla M, en liten vovve som får följa med min arbetskamrat till jobbet ett par dagar i veckan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards