Direktlänk till inlägg 6 november 2009
För många år sedan köpte jag en kokbok med recept från Louisiana, USA, framförallt New Orleans och sk Cajunmat och det Creolska köket. Denna mat kännetecknas av kryddiga grytor där man blandar t ex korv, kyckling, kräftor och nötkött tillsammans med grönsaker i en och samma gryta. Maten är - till skillnad från mycket annan mat i USA - oerhört nyttig och dessutom smakrik samt ekonomisk att tillaga. Kokboken jag köpte var på engelska och mitt största problem var att omvandla vikt- och volymmåtten till decilter och gram. I övrigt är rätterna väldigt lätta att tillaga. Mitt tips idag är denna Cajungryta med kyckling och chorizokorv. Det är verkligen ett superbra recept då man oftast har de kryddor som krävs hemma, likaså den gula löken, vitlöken samt en burk krossade tomater. Det enda man behöver se till att föra upp på inköpslistan är därmed kycklingfilé, chorizokorvar samt grädde. Dessutom smakar denna lite kryddiga gryta hur bra som helst efter en långpromenad i ett lite kyligt och rått novemberväder.
Cajungryta med kyckling och chorizo
Ingridienser (4 personer)
Tillagning
1. Ansa och skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
2. Blanda kycklingbitarna med soja i en bunke. Låt kycklingbitarna ligga kvar i sojan medans du gör punkt 3-7.
3. Hacka lök och vitlök.
4. Stek löken mjuk i olja. Använd den gryta du ämnar laga hela rätten i, tex en järngryta.
5. Blanda kryddorna och låt dem fräsa med en stund.
6. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, farinsocker och vatten.
7. Smula i buljongtärning och koka upp.
8. Lägg i kycklingbitarna och koka på låg värme i 15 minuter.
9. Skiva och stek chorizon.
10. Lägg ner chorizon i grytan tillsammans med grädden.
11. Koka upp.
Servera med kokt ris och ett gott vitt bröd.
(Tips! Du kan dryga ut grytan för fler portioner genom att tillsätta en burk vita bönor)
Nedan; New Orleans
Hinner inte med bloggen just nu. Vacklar ur sängen i ottan, fixar mig inför arbetsdagen, sticker hemifrån vid 06.45 *piiip*. Äntrar kontoret, arbetar hårt och intensivt men med ett leende på läpparna. Vacklar hem vid 5-snåret, äter, roar mig med dive...
Vilken vecka! Har drabbats av en inflammation i en ankel/vrist och har därför varit tvungen att plocka fram mina gamla kryck-käppar för att klara av att ta mig fram. Smärtan är olidlig och jag kan - trots käpparna - bara gå med små, små myrsteg. Det ...
Oj vad dagarna ramlar på. Bloggen hinns inte med och lite trötter är jag allt av allt nytt men lycklig, glad och nöjd. I mitt tidigare inlägg skrev jag om lilla M, en liten vovve som får följa med min arbetskamrat till jobbet ett par dagar i veckan. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 | 20 | 21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|