Alla inlägg den 11 januari 2009

Av Helene - 11 januari 2009 14:53

Tänkte att jag skulle bjuda på lite fler gamla fotografier på temat hund och med åtminstonde en amatörmässig gissning vad gäller ras.


Först ut har vi ett ungt par som är hos fotografen och har hunden med sig. Med all sannolikhet är det det unga parets förlovningsfoto. Man gick till fotografen förr för att ta ett foto i samband med trolovningen. Tidsmässigt daterar jag fotot till någonstans runt 1910 och vi befinner oss långt norrut, närmare bestämt i Kiruna eller i trakterna däromkring. Det går att utläsa på pappersramen runt fotot vilken uppger fotografens namn och ort. Men vad är det för hundras? En icke kvalificerad gissning skulle vara Dansk/Svensk Gårdshund men kan det stämma med tanke på det geografiska läget? Vid den här tiden var Dansk/Svensk Gårdshund fortfarande vanligast förekommande i södra Sverige och då framför allt i Skåne.



Nästa hund "till rakning". Bläddrar förbrilt i rasboken. Det här känns ju som en rasren hund. Fotot är öht lite knepigt så tillvida att det är svårt att tidsbestämma det. Pojken bär en sk kolt, ett litet klänningsliknade plagg, vilket även flickor gjorde. Praktiskt vid blöjbytet. Problemet är att modet för barn knappt ändrades någonting under senare delen av 1800-talet fram till de första 15-20 åren av 1900-talet så barn i kolt kan man se på foton mellan 1860-1920, en period av 60 år alltså. Nu tror jag att fotot är taget runt 1890-1910 men det hjälper inte så mycket vad gäller rasbestämning av hunden. Jag får bläddra lite till och se om jag kan klura ut rasen. Lite ser den ju ut som en Briard men de är ju inte lockiga och öronen är helt fel. Knepigt det här! Har ni tips äro dessa högst välkomna.

Ovido - Quiz & Flashcards