Alla inlägg den 13 januari 2009

Av Helene - 13 januari 2009 15:39

Många rynkar på näsan åt det engelska köket, ja faktum, åt hela det Brittiska köket. Yorkshire Pudding och Kidney Pie är väl såna maträtter som de flesta förknippar med Storbritannien och den allmänna uppfattningen är att "inte kan de där britterna laga mat heller.....?" Inget kunde vara mer fel. Undertecknad har levt ihop med en engelsman i snart 15 år och jag har aldrig ratat något av det han lagat. Egentligen äter man i stort sett samma mat som vi gör i Sverige men med den skillnaden att de - precis som oss - även har gamla traditionella maträtter som i våra öron låter något bisarra. Själva skyfflar vi ju i oss Surströmming av samma orsaker. Och det där med att inte kunna laga mat? Storbritanninen har fler restauranger i Guide Michelin än vad vi har. 


Vill du testa själv att laga klassiska Brittiska maträtter? Då rekommenderar jag denna länk:

http://www.retrofoodrecipes.com/local_dishes.html

"A collection of well known and not so well known historical recipes from England, Scotland, Wales & Ireland!


I menyn till vänster finner du även:

  • 1960s & 1970s Classics
  • UK & Irish Classics
  • Retro Meat Dishes
  • Retro Desserts
  • Retro Baking
  • Retro Casseroles
  • Retro Vegetable Dishes
  • Retro Soups
  • Retro Sauces

"1960s & 1970s Classics"var rolig. Där fann jag många av de maträtter jag själv åt som barn på 70-talet; Beef Bourguignonne, Coq au Vin och Duck a l'Orange för att nämna några.


Det brittiska köket - och då tänker jag på alla bistra tider som de fått uppleva - präglas starkt av att "koka soppa på en spik" och att "göra mer av det lilla". Att fylla kalkonen med "stuffings" tex var ett sätt att få ut fler portioner av fågeln. Att kalkonen blir mer saftig pga denna handling blev liksom en liten bonus. Därför måste jag få dela med mig av ett av mina favoritrecept på sidan. Har inte smakat soppan själv men här är det verkligen "man tager vad man haver". Läs noteringen/tillägget till receptet så förstår ni varför. Det är ett skotsk recept med det helt underbara namnet "Angus Potato Soup"


INGREDIENTS
10 Medium Peeled and Sliced Potatoes
4 pints (2 litres) Water
1 Large Carrot, scraped
1 lb (450g) Roast Beef Bones
2 Large Peeled Tomatoes
2 Medium Onions, peeled
METHOD
Place the Roast Beef Bones in a saucepan. Add the Water, cover and simmer for 1 hour. Uncover and add the chopped Onion, Potatoes and Tomatoes. Grate and add the Carrot. Cover and simmer for a further 1 1/2 hours. Remove Roast Beef Bones. Season to taste.

NOTE: If preferred, 2 Carrots can be used and no Tomatoes, or 4 Tomatoes and no Carrots. In Scotland the housewife simply slices and roughly chops the Carrot, when this variety of soup is wanted in a hurry.
Sometimes the Angus housewife slices and fries the Potatoes and the onions in a tablespoon of smoking hot dripping in the saucepan, before adding the bones. Enough for 6 people.




Ovido - Quiz & Flashcards